Tuesday, October 28, 2014

ESP terlaris di Malaysia bukan sekadar soya biasa !

Alhamdulillah ..

Dek seronoknyer pasal tenet dh ok, hehehe .. tempohari dah pon ceta tajuk Vivix ya .. aaaa hari ni, saya ceta pulak tajuk "MINUMAN PALING GLAMOR YOU" bulan Oktober tau .. uiii cintan abisss sehhh !
 
BERKENAAN 'SOYA'
 
Maklumlah bulan Oktober ni tengah 'PROMOSI ESP' yang berasaskan 'SOYA' !
 
Mesti ramai yang naikkan isu soya ni bahaya sebab ia boleh menyebabkan kanser. Tapi, sejauh mana gosip ni betol ya ?? Orang yang membuat penyataan ni siapa yek ?? Adakah dia tahu beza soya ni ada 'GMO dan non GMO' ??

Haa, apa pulak GMO dan non GMO ni ! 
 
Meh2 saya kongsi satu cerita dari teman Shaklee saya hehehe .. dialog antara dia dengan tok suaminya yang dah berusia hampir 80 tahun.
 
Saya : Tok, asyik minum soya je. Tak bahaya ke ? Orang cakap boleh kena kanser.
Tok : Bahaya apanya ira. Tok ni dah dekat 80 tahun. Takde pon kanser-kanser ni. Minum soya dari dulu tak pernah berhenti sebab tok suka sangat dengan soya
Saya : Tok, orang cakap minum soya boleh jadi mandul
Tok : Mandul apanya? Tok dapat 11 orang anak.
Saya : Tok, ESP Shaklee ni tok minum sedap ke ?
Tok : Tiap bulan tok nak boleh dak ira ?
Saya : Bolehhhh ..
 
Kih3 ... ambik kau ! memang gelak saya baca dan yang pasti jawapannya very simple dan straight forward tok tu bagi. Oppss, tok ni bukan saintis ataupon professor tau, dia bercakap dan memberi jawapan hasil daripada pengalaman beliau sendiri. Tapi, apa pula kata saintis berkenaan soya ni ye ?
 
Sejak2 saya joint Shaklee, saya mmg tak mahu fokus produk orang lain. Saya fokus dan suka dengan cara saya dan sebab itulah saya tak suka kutuk mengutuk produk2 orang.  Maaf ler, berdosa tau kutuk mengutuk aaaa ..
 
Disini saya cuma nak berkongsi mengenai ESP Shaklee je sebab saya sendiri pengguna ESP ! Chakkk ...
GMO (Genetically Modified Organism) adalah tumbuhan atau haiwan yang telah dimodifikasi atau diubahsuai secara genetik menggunakan teknologi kejuruteraan genetik. Woww .. kedengaran sangat hi-tech kan. Soya adalah makanan yang mempunyai banyak kebaikan namun begitu disebabkan wujudnya soya yang dimodifikasi secara genetik adakah soya masih memberikan kebaikan kepada kita ?
 
Jom2 kita tengok kebaikan dan keburukkan soya antara soya 'GMO dan soya NON GMO'.
 
KENAPA WUJUDNYA SOYA GMO !
 
Soya GMO terjadi kerana pengeluar/pengusaha ingin memenuhi permintaan pengguna terhadap produk soya. Pengeluar/pengusaha soya ingin meningkatkan penghasilan soya pada kos yang minimum. Selain itu, soya GMO juga didapati dapat mengurangkan masalah sepanjang penanaman soya seperti masalah jangkitan penyakit. Selain itu soya GMO dihasilkan bagi menambah baik kandungan di dalam soya tersebut.

KENAPA SOYA GMO TIDAK SELAMAT UNTUK DIMAKAN/DIMINUM ?

Pengambilan soya GMO meningkatkan risiko untuk mendapat reaksi alahan. Di UK, alahan terhadap soya meningkat sebanyak 50% selepas soya GMO diperkenalkan di pasaran. Soya GMO memperlahankan proses penghadaman protein di dalam soya tersebut. Soya GMO menurunkan paras enzim penghadaman. Keadaan ini membawa kepada alahan terhadap pelbagai makanan.
 
Selain itu soya GMO juga adalah 'TOKSID' ! Ohhh !! Ini menyebabkan gangguan kepada fungsi hati. Soya GMO juga mengganggu sistem pembiakkan lelaki dan wanita. Di samping itu, soya GMO menganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan. Oleh itu, ibu mengandung perlu berhati-hati dalam mengambil produk soya sepanjang tempoh kehamilan.
 
Sedarkah kita, pengubahsuaian genetik ini bukan sahaja berlaku ke atas soya tapi ianya juga berlaku kepada kebanyakkan hasil pertanian pada hari ini? Fikir-fikirkanlah ya ...
 
Haaa ..Nampak tak ?? Apabila kita memilih soya GMO .. kanser pon mudahla nak hinggap. OMG !!

BAGAIMANA PULA DENGAN PRODUK SOYA NON GMO SHAKLEE !
 
Jom saya kongsi pula dengan anda daripada pos yang pernah saya buat sebelum ini berkenaan dengan keistimewaan ESP Shaklee.
 
Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi “NON GMO” (non genetically modified organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah.
 
Shaklee menggunakan proses persijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP) untuk memastikan kacang soya yang digunakan adalah bebas daripada pendedahan perubahan genetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.
 
JOM BACA DETAIL LAGI BERKENAAN ESP SHAKLEE YANG TERLAJAK LARIS DI PASARAN MALAYSIA !!
 
Dikategori sebagai produk terhangat di Malaysia. Ia protein kan ?
Kenapa protein ni penting ?
 
Ok, saya kongsikan kepentingan protein ye.
 
Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan protein. Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon, dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian.
 
Protein terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut kepada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia. Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ia dikenali sebagai asid amino tak perlu. Manakala asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperoleh daripada diet harian dikenali sebagai asid amino perlu.
 
Woww .. pentingnya protein untuk badan kita. Kenapa begitu ? Rakyat Malaysia suka minum soya ? Eh, soya ni bahayalah. Kenapa rakyat Malaysia sukakan soya ? Haaa .. hari ni saya nak berkongsi kelebihan soya dalam ESP. Dan apakah perbezaannya dengan soya jenama lain.
 
Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan kacang soya. Hakikatnya, pengasingan protein yang pertama ini dicipta oleh Dr Shaklee pada awal 70-an. Wow! masa ni saya belum lahir. Tapi ESP dah lahir. Hebat kan? ESP ini diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan.
 
Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi “non GMO” (non genetically modified organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Shaklee menggunakan proses persijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP) untuk memastikan kacang soya yang digunakan adalah bebas daripada pendedahan perubahan genetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya. Tambahan pula, setiap 850g (satu tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.
 
ESP dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino perlu yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur tidak kiralah tua mahupon muda.
 

 
Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan.
 
Tapi ESP ?? ESP dicuci dengan air yang bertapis untuk mengekalkan isoflavones genistein dan daidzein yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.
 
Kandungan Indeks Glisemik (GI) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai juga kepada pengidap kencing manis. Walau ia rasa manis, tapi bukan manisnya itu kerana gula. Dan ia memang selamat dan sesuai untuk pengidap kencing manis.




Tahukah anda apakah indeks glisemik? Indeks glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (GI) yang tertinggi manakala karbohidrat dengan GI yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang. Juga untuk memberikan badan kekal dengan tenaga yang berpanjangan.
 
Merupakan info yang sangat hebat dan saya sangat sukakannya!

Jika anda ingin tahu, satu hidangan ESP bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid uric, dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
 
Mana nak cari lagi melainkan di dalam ESP keluaran Shaklee !
 
Berminat dapatkan ESP, boleh hubungi saya
 
NANI RAZAK
SMS/WASSAPP : 0197995527
https://www.facebook.com/sayangkupelangi.com
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment